Netflix, Amazon Prime és a Geoblocking jövője

2016 jelentős év volt az online streaming szolgáltatások számára. A létrehozott internetes TV-csatornák javították kínálatunkat, és támogatást nyújtottak a több streaming eszközhöz. Új online csatornák jelennek meg szinte havonta. Az amerikai kábelszolgáltató most önálló VOD szolgáltatásokat is kínál. A Netflix és az Amazon Prime Video, amely valószínűleg a két legnagyobb online streaming óriás, már elérhető globális szinten. sajnálatos módon, területi alapú tartalomkorlátozás A geoblokk kifejezés alapvetően azt jelenti, hogy csak egy adott régióban nézhet online csatornát. Vessen egy mélyebb betekintést a geoblokkolás jövőjébe.


A Netflix idővonal

  • 2007: A Netflix streaming indul az USA-ban.
  • 2010: A Netflix már elérhető Kanadában.
  • 2011: A Netflix kiterjeszti Dél-Amerikát és a Karib-térséget.
  • 2012: A Netflix belép Európába. Az Egyesült Királyság, Írország, Svédország, Dánia, Norvégia és Finnország mind az év végére hozzáférhetnek a Netflixhez.
  • 2014-ben: A cég Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Belgiumban, Luxemburgban és Svájcban válik elérhetővé.
  • 2015: További régiók kerülnek hozzáadásra. Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Portugália és Spanyolország most már rendelkezik saját Netflix régiókkal.
  • 2016. január: A Netflix világszerte elérhetővé válik, Kína, Szíria és Észak-Korea kivételével.
  • 2016. február: Sok Netflix felhasználó elkezdi kapni a „Netflix Proxy hiba” annak eredményeként, hogy a Netflix agresszív módon blokkolta a VPN és az intelligens DNS proxy szolgáltatásokat.
  • 2016. november: A Netflix offline lejátszást vezet be a kiválasztott címekre Android és iOS eszközökön.

Netflix, Amazon Prime és a Geoblocking jövője

Netflix, Amazon Prime és a Geoblocking jövője

A Netflix Proxy hibája: ütés

2016 elején a Netflix hirtelen elindította szolgáltatását globális szinten. Míg az eredetileg kizárólag olyan országokban volt elérhető, mint például az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada, most már hozzáférhetett a Netflixhez Dél-Afrikában, Oroszországban és még Szaúd-Arábiában is. Nem sokkal ezután megkezdődött az amerikai streaming óriás, stúdiók és disztribútorok nyomása alatt aktívan blokkolja a VPN-t, az intelligens DNS-t, és bármilyen más eszköz, amely lehetővé tenné az emberek megtévesztik online helyüket. A Netflix tisztviselői azt is ígérték, hogy megpróbálják ugyanazt a tartalmat biztosítani minden régióban. Talán hűek maradtak a szavukhoz. Amit sokan nem számítottak arra, hogy a Netflix lassan helyettesíti a harmadik felek tartalmát saját eredeti filmjeivel és TV-műsoraival. Ily módon a Netflix végső irányítással bírt volna ajánlatai felett.

Sajnos a Netflix-felhasználók, akik szigorúan üzleti célokra használják a virtuális magánhálózatokat, a közepén vannak. A Netflix VPN-k tiltására tett kísérletének eredményeként ki kellett kapcsolniuk a VPN-kapcsolatukat, és fel kellett tárniuk online adatvédelmüket.

Nem csak az. A Netflix még az IPv6 alagutak betiltását is elkezdett azon félelem miatt, hogy az emberek ezeket felhasználják Netflix régiójának megváltoztatására. Ennek eredményeként az IPv4-től az IPv6-alagút-brókerekig használó felhasználók jogszerűen blokkoltak.

Az Amazon követi a Netflix vezetését

Az Amazon a közelmúltban több mint 220 országban elindította Prime Video szolgáltatását. A Netflixhez hasonlóan az Amazon Instant Video eleinte csak néhány régióban volt elérhető. Nem kétséges, hogy az internet sebessége folyamatosan javul, és a növekvõ globális közönség egyaránt nagy szerepet játszott ebben a kiterjesztésben. A csúnya igazság azonban az, hogy továbbra is jelentős különbség van a tartalomban, amelyhez hozzáférhet, attól függően, hogy hol tartózkodik. Ennek oka az, hogy a streaming csatornák nem rendelkeznek harmadik fél által készített tartalmak sugárzási jogával az egész világon. Az Amazon valószínűleg megoldotta ezt a problémát azáltal, hogy a Prime Video előfizetés költségeit 2,99 USD-ra csökkentette a bevezetéskor. A Netflix előfizetések ugyanakkor ugyanolyanok, a régiótól és a rendelkezésre álló tartalomtól függetlenül. Ugyanakkor sok Amazon-előfizető még mindig geográfiai adatokkal használja az amerikai Amazon Prime külföldi elérését.

Mi a helyzet más streaming szolgáltatásokkal??

Noha ez nagyrészt észrevétlenül marad, más népszerű VOD-szolgáltatások is mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a VPN- és az intelligens DNS-felhasználókat külföldi tartalmaik elérésében. A BBC iPlayer, a Hulu, a HBO GO és a Sky Go mind ebbe a kategóriába tartoznak. Csak azért, mert a média nem vette fel a tényt, hogy ezek a csatornák tiltják a VPN-eket, még nem jelenti azt, hogy nem történik meg. Bármely felhasználó, aki már hosszú ideje hamisítja az online tartózkodási helyét, azt fogja mondani, hogy rendszeresen meg kell változtatnia az általuk használt módszereket, hogy megkerülje ezeket a „földrajzi kerületeket” annak érdekében, hogy továbbra is hozzáférhessenek a tartalmakhoz. Talán az a tény, hogy a Netflix és az Amazon a világ legnagyobb streaming szolgáltatása, a proxik elleni háború szélesebb lefedettségéhez vezet.

VPN és intelligens DNS: a Geoblocks körülkerülésének lehetőségei

Míg a Netflix bizonyos mértékben sikeres volt a VPN és az intelligens DNS blokkolásában, hozzáférés az American Netflixhez az USA-n kívül továbbra is lehetséges. Ez majdnem egy évvel azután, hogy a Netflix megkezdett keresztes hadjáratát a geo-hamisítás ellen. Amit sok streaming csatorna nem ért meg, az az, hogy az emberek ezekhez az eszközökhöz fordulnak, hogy hozzáférjenek olyan tartalmakhoz, amelyek egyébként nem lennének elérhetőek. Ahhoz, hogy megbízható VPN-előfizetést szerezzen, havonta mintegy 10 USD-t kell felszámolnia. Ez azon 10 dollár tetején van, amelyet már fizet a Netflixért. Tehát egy Netflix előfizető havonta 20 dollárt fizethet, hogy hozzáférjen egy megfelelő film- és TV-műsortárhoz.

Még a helyi piacokon is különbség van a hozzáférhető tartalomban. Például az Egyesült Államokban és Kanadában a kábelszolgáltatók ellenőrzik, hogy az NFL, NHL, NBA és MLB játékokat online közvetítik. Ez azt jelenti, hogy a sportrajongóknak VPN-hez vagy Smart DNS-hez kell fordulniuk az áramkimaradások megkerülése érdekében. Ha egy streaming csatorna rájön, hogy VPN-t vagy proxyt használ, akkor egyszerűen blokkolja a megtekinteni kívánt videót. Ritka esetekben egyes streaming szolgáltatások annyira elérték, hogy megszüntették felhasználói előfizetéseiket.

Torrent, Kalóz Streams és Kodi

Szó szerint emberek milliói szerte a világon tornyokon, illegális patakokon és Kodi-on támaszkodnak, hogy filmeket, TV-t, műsorokat és élő csatornákat nézzenek online. Érdekes az a tény, hogy sokan, akik korábban olyan streaming szolgáltatásokért fizettek, mint az American Netflix, most az online streaming „kalóz” módszereire fordulnak. Ennek fő oka az, hogy már nem tudják külföldön megfigyelni az amerikai Netflixet. A helyi Netflix könyvtárak sápadtak a Netflix USA-hoz képest, és tele vannak Netflix eredetikkel.

A közeljövőben kétségtelenül drasztikusan növekszik azok száma, akik P2P-alkalmazásokat, kalózhelyeket vagy Kodi-t használnak az internetes tartalom megnézésére. Noha a geoblokkok természetesen jelentős szerepet játszanak, a jobb infrastruktúra és a nagyobb internetsebesség szintén fontos szerepet játszik a folyamatban.

Bizonyosnak tűnik az, hogy a hagyományos TV-ről az internetes streaming-re váltás normává vált. Néhányan azt állítják, hogy a hagyományos televíziók hamarosan megfelelnek elődeik, a rádió sorsának.

A geoblokkolás jövője – mi fekszik előre?

A produkciós stúdiók és a disztribútorok a geoblocking fiasco középpontjában állnak. A streaming csatornákat erősebb módszerek bevezetésére kényszerítik a földrajzi korlátozások megkerülésének tiltására. Sok ember belefárad, sőt elidegenedik is. Hacsak nem sikerül megfelelő egyensúlyt elérni, sokan közülük végül „kalóz” stream-ekre vagy akár torrentekre fordulhatnak, hogy megnézhessék, mit akarnak, amikor online akarnak. Nem kétséges, hogy az online streaming lassan, de biztosan felváltja a hagyományos TV-t. A legjobb, hogy ugyanaz a tartalom elérhető lesz-e minden régióban minden régióban.

Még akkor sem, ha a felhasználók hajlandók fizetni az általuk kívánt tartalom online megnézése érdekében, a filmek, TV-műsorok és élő közvetítések nem állnak rendelkezésre a régiójukban. Hogyan magyarázhatjuk azt a tényt, hogy ugyanazok az emberek könnyebben megkeresett pénzüket többet költenek VPN vagy Smart DNS proxy szolgáltatásokra.

Végül egy Netflix-felhasználó, aki az USA-n kívül él, összességében többet bocsát ki, mint az, amit az USA lakóhelye fizet ugyanazon tartalomért. Még akkor is nem férhet hozzá ugyanazokhoz a filmekhez és TV-műsorokhoz.

Míg a kalóz streaming és torrenting soha nem szabad megbocsátani vagy megbocsátani, néhányukban ezek a módszerek az egyetlen módja a kedvenc sorozatok online elérésének..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me