SOCKS5 Proxy vs VPN – Mi a különbség?

SOCKS5 Proxy vs VPN? Mi a különbség? A torrentek névtelen letöltését illetően a legtöbb ember SOCKS5-et vagy virtuális magánhálózatokat használ. Minden módszernek megvannak az előnyei és hátrányai. Ebben az útmutatóban összehasonlítom a kettőt, és remélhetőleg segítek abban, hogy eldöntse, melyik a legjobb megoldás online névtelenség elérése és megkerülni a földrajzi korlátozásokat.


SOCKS5 vs VPN - Mi a különbség?

SOCKS5 Proxy vs VPN – Mi a különbség?

Legfontosabb VPN a Kodi számára

Mi a SOCKS5??

A Socket Secure, más néven SOCKS, egy kifejezetten proxyszerverekhez használt protokoll. A SOCKS5 alapvetõen a SOCKS protokoll sokoldalú kiterjesztése, amely támogatja a fejlett hálózati technológiákat, például az UDP protokollt és az IPv6-ot. Képes továbbítani a legtöbb típusú adatcsomagot és protokollt. A SOCKS5 proxy maszkolja az Ön IP-címét a földrajzi helymeghatározási korlátozások és a korlátozó tűzfalak megkerülése érdekében. Egy adott program vagy alkalmazás internetes forgalmát egy harmadik féltől származó proxy szerveren továbbítja. Ez a folyamat lehetővé teszi annak a programnak a nyilvános IP-címének megváltoztatását, amelyen a SOCKS5-et be van állítva. A proxy szerverhez való hozzáférés hitelesítést igényel, azaz csak a hitelesített felhasználók férhetnek hozzá ezekhez a szerverekhez.

Mi a VPN??

A VPN a virtuális magánhálózat. Amikor csatlakozik egy VPN szerverhez, az összes internetes forgalom biztonságos távoli szerveren halad keresztül. Ez a szerver ezután titkosítja az összes forgalmat. Az Ön IP-címe szintén el lesz rejtve a folyamat során. Az online anonmitás és a magánélet szempontjából nincs olyan jobb alternatíva, amelyre gondolnék. Talán a VPN egyetlen valódi hátránya az, hogy a forgalom titkosításának folyamata kissé lecsökkenti az internet sebességét. Ellentétben a SOCKS5 proxykkel, ahol a forgalom csak részlegesen titkosítva van, a VPN megvédi az összes internetkapcsolatot a lehetséges lehallgatóktól..

SOCKS5 Proxy vs VPN

Mind a VPN, mind a SOCKS5 proxy elrejti az Ön IP-címét. A VPN-től eltérően, egy proxy szerver nem nyújt titkosítást a forgalomra. Ez a fő oka annak, hogy a SOCKS5 proxykat gyorsabban veszik figyelembe, mint a VPN. Az a tény, hogy nem kell forrásokat költenie a forgalom titkosításához, gyorsabb letöltési / feltöltési sebességet eredményez, mint az erősen titkosított VPN-kapcsolat. Alapvetően a VPN és a SOCK5 közötti választás kompromisszum a magánélet és a sebesség között.

A nap végén a VPN sokkal nagyobb biztonságot és anonimitást biztosít Önnek. A végpontok közötti titkosítás megakadályozza az internetszolgáltatókat, a hirdetőket, a kormányzati ügynökségeket, a számítógépes bűnözőket és a köztük lévő személyeket az online tevékenységeik figyelésében. A SOCKS5 egyszerűen elfedi az online identitását.

 • Mind a SOCKS5, mind a VPN elrejtheti IP-címét, és online elrejtheti személyazonosságát.
 • Míg a VPN titkosítja a forgalmat, az SOCK5 nem.
 • SOCKS5 proxy használata az uTorrent vagy más P2P alkalmazáshoz lehetővé teszi a jobb letöltési / feltöltési sebesség elérését a VPN-hez képest..
 • Lehet, hogy az internetszolgáltató továbbra is képes figyelemmel kísérni a letöltési tevékenységeket, ha SOCKS5-et használ. Csak a VPN nyújt teljes névtelenséget.
 • A SOCKS5 csak meghatározott alkalmazásokban használható, például az uTorrent
 • A VPN viszont az összes forgalmat titkosítja, függetlenül attól, hogy mit tesz online.
 • A földrajzi korlátozások megkerülésekor a VPN a jobb alternatíva.
 • Egyes esetekben a proxyszerverek naplókat vezethetnek. Ez azt jelenti, hogy ha valaki képes feltörni ezeket a kiszolgálókat, akkor képes lesz naplókat szerezni az online tevékenységeiről.
 • VPN szolgáltatások, mint például IPVanish, összehasonlítva tartson nulla naplót a böngészési tevékenységeiről.

SOCKS5 vs VPN – melyiket válassza?

Nos, nem kell kompromisszumot kötnie. Vannak olyan VPN-szolgáltatások, amelyek felhasználói számára VPN és SOCK5 proxykat kínálnak. IPVanish és NordVPN mindkettő jó példa. Nem kell külön díjat fizetnie, ha a SOCKS5 proxykat az uTorrent alkalmazásban szeretné beállítani..

Személy szerint inkább a VPN-t szeretem. Ha megfelelő VPN szolgáltatást használ, és olyan szerverhez csatlakozik, amely nem messze van, a sebességkülönbség szinte észrevétlen. Nem is beszélve arról, hogy a SOCKS5 alacsonyabb szintű a VPN-nél, amikor az online névtelenségről van szó. Ennek ellenére, ha különös figyelmen kívül hagyja az internetes sebességet, akkor a SOCKS 5-et használhatja az összes P2P-tevékenységhez.

Mi a helyzet az intelligens DNS-proxykkel??

Intelligens DNS proxy szolgáltatások, mint például Unlocator kiváló lehetőség, ha csak annyit szeretne feloldani, hogy feloldja azokat a streaming csatornákat, amelyek az Ön régiójában nem állnak rendelkezésre. Ebben a konkrét esetben csak azt a forgalmat irányítja, amely feltárja az Ön helyét az adott webhelyhez, amelyet fel szeretne tiltani.

Az intelligens DNS azonban egyáltalán nem titkosítja a forgalmat. Az internetszolgáltató és a szerzői jogi trollok továbbra is figyelemmel kísérhetik a letöltési tevékenységeket, még akkor is, ha a készüléken intelligens DNS-proxyk vannak telepítve.

SOCKS5 vs VPN – Következtetés

Végül mindez a személyes preferenciáira vezethető vissza. Személy szerint úgy gondolom, hogy soha nem lehet túl óvatos az online adatvédelemmel kapcsolatban. Ezért határozottan javaslom a VPN használatát a SOCKS5 proxyk helyett, ha a torrentok letöltése közben értékeli az adatvédelmet és a biztonságot.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map