A ProtonVPN valóban biztonságos-e használni?

Annak ellenére, hogy a VPN jelenetében viszonylag új, a ProtonVPN a közelmúltban eléggé benyomást kelti. Ha azonban online átnézné véleményeit, kissé zavaró képet kap. Vannak, akik szeretik a ProtonVPN-t, és új adatvédelmi szabványnak tekintik a bejelentkezési tilalmat, míg mások úgy vélik, hogy nem olyan világos, mint hirdetik. A dolgok tisztázása érdekében kipróbáltam a VPN-t, hogy megválaszoljam a „Biztonságos a ProtonVPN?” Kérdést.


A ProtonVPN biztonságos-e használni?

A ProtonVPN biztonságos a használata?

A ProtonVPN biztonságos – Adatvédelmi irányelvek

Az első dolog, amelyet a VPN biztonságosságának ellenőrzésekor érdemes megnéznie, az Adatvédelmi Szabályzat. Most a ProtonVPN ismert módon rendelkezik úgynevezett átlátható adatvédelmi politikával. Ez azt jelenti, hogy az irányelv egyértelműen meghatározza, hogy mit csinálnak a felhasználói adatokkal. A következők mondják a házirendnek a ProtonVPN No-Logs igényét:

“Amikor a ProtonVPN-t használja, akkor NEM tesszük a következők egyikét:

  • Naplózza a felhasználók forgalmát vagy a kommunikáció tartalmát
  • Megkülönböztetés az eszközök, protokollok vagy alkalmazások ellen
  • Fojtsa be az internetkapcsolatot ”

Eddig olyan jó, igaz?

Azt állítják, hogy naplózza az e-mailt (vagy a ProtonID-t, ha Ön ProtonMail-felhasználó), támogatja a jegyeket, a fizetési adatokat (nevezetesen a nevét és a hitelkártya számának utolsó négy számjegyét).

A ProtonVPN minden alkalommal, amikor a szolgáltatást korlátlan ideig használja, időbélyeget naplóz. Szerintük az időbélyeg „felülíródik minden egyes sikeres bejelentkezéskor”, és megkérheti a ProtonVPN-t, hogy törölje azt, ha úgy dönt, hogy már nem folytatja a szolgáltatást.

Tehát, ha a ProtonVPN biztonságos? Ha az Adatvédelmi irányelvet nézi, akkor hajlamos lenne azt mondani, hogy igen.

Személy szerint azonban probléma van az információkkal. Hadd magyarázzam.

4 Különböző szolgáltatások?

A ProtonVPN különféle szolgáltatásokat kínál a különféle felhasználói szintek számára. Itt található a 4 típusú fiók, amelyeket megszerezhet, és azok ára:

  • Ingyenes: hozzáférés 3 ország szervereihez. 1 eszköz csatlakozásonként. Alacsony sebesség.
  • Alapvető: 4 USD havonta. Hozzáférés minden országhoz. 2 eszköz csatlakozásonként. Nagy sebesség. P2P.
  • Plusz: 8 dollár havonta. Hozzáférés minden országhoz. 5 eszköz. Magassebesség. P2P. Hozzáférés a Plus kiszolgálókhoz, a Secure Core kiszolgálókhoz és a VPN-hez a Tor kiszolgálókon keresztül. Biztonságos adatfolyam.
  • Látnok: Havonta 24 USD. Hozzáférés a Plus kiszolgálókhoz, a Secure Core kiszolgálókhoz és a VPN-hez kapcsolódó TorN-kiszolgálókhoz. Biztonságos adatfolyam. A ProtonMail Visionary tartalmazza.

Az ajánlatokat tekintve kiderül, hogy nagy különbség van a különféle típusú fiókok között. Ezenkívül a ProtonVPN (mint az összes VPN) korlátozza, hogy hány eszközön tudja egyszerre használni a fiókját.

A ProtonVPN szerint azonban ez a folyamat nem igényel naplókat. Azt állítják, hogy valós időben megnézheti, hogy a felhasználó hány készüléket csatlakoztatott. Amikor egy felhasználó megpróbál kapcsolatot létesíteni, a ProtonVPN ellenőrzi, hogy hány kapcsolata van, és ha túllépik-e a korlátot, a VPN-szolgáltatás letiltja új kapcsolat létesítését.

A következő dolog, amelyet meg kell vizsgálnunk, az a tény, hogy a különböző fióktípusok eltérően férnek hozzá a VPN által kínált szolgáltatásokhoz.

A fióktervet a létrehozott felhasználónévvel társítják. Nincs hozzárendelve semmilyen naplóhoz.

ProtonVPN – Svájci vagy amerikai?

Ezután megvizsgáljuk, hol működik a ProtonVPN.

Ha tud valamit a ProtonMail-ről (a ProtonVPN anyavállalata), akkor tudni fogja, hogy állítólag egy tudósok csoportja készítette, akik a Hadron-ütközőn dolgoznak. Ez nem tűnik teljesen igaznak, és az az elképzelés, hogy a ProtonMail „a CERN kávézó született”, nem igazán felel meg annak, hogy valójában „a MIT Venture Mentori Szolgálata tanácsolta, és részben a MIT-ben fejlesztették ki. ”

Ez nem azt jelenti, hogy a ProtonVPN nem működik Svájcból, mert igen (és ez jó dolog). Csapatának egy része azonban San Fransiscóban található, amely az Egyesült Államokban található (nem túl jó dolog).

A ProtonVPN szerint ismét több mint 100 ember dolgozik a ProtonMail / VPN-nél. A VPN szolgáltatás kijelenti, hogy multikulturális társaságok, több mint 30 különböző nemzetiségű, több helyszínen: Genfben (HQ), Litvániában, Macedóniában, a Cseh Köztársaságban és az Egyesült Államokban (San Fransisco)..

A lényeg az, hogy a ProtonVPN csapat egy olyan országban lakik, ahol súlyos adatmegőrzési törvények vannak, és az Egyesült Államok joghatósága alatt élnek..

Ez a válasz „biztonságos a ProtonVPN”? Még nem, de ez inkább a „nemOldalán.

A ProtonVPN biztonságos – biztonsági szolgáltatások

Most, hogy lefedtük a VPN adatvédelmi aspektusát, térjünk tovább a biztonsághoz.

A ProtonVPN az ipari szabvány AES 256 bites titkosítást használja, ami elég szilárd. Ami a VPN-protokollokat illeti, csak az OpenVPN-t és az IKEv2 / IPSec-t kínálja, amelyek nem elég izgalmas protokollok, de több mint elegendőek, mivel az OpenVPN eléggé biztonságos.

A „Tor over VPN” és a „Secure Core” szervereket is kínálják. Most úgy tűnik, hogy úgy tűnik, hogy a Secure Core szerverek ez a vadonatúj előrelépés a VPN-világban, és hogy egyetlen más VPN sem tesz ugyanezt, de ez nem teljesen igaz. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos mennyiségű kiszolgáló dupla VPN-t (vagy VPN-hop-ot kínál, ha akarsz) kínál, ami nagyszerű tulajdonság, hogy rendelkezzen, de határozottan nem egyedi.

A ProtonVPN mit mondhat a biztonságos magról:

„A ProtonVPN Secure Core architektúrája biztosítja a biztonságos VPN szolgáltatást egyedülálló védekezési képesség a hálózati alapú támadások ellen

Nem adtam hozzá a vastag betűt ebben a mondatban, pontosan így van írva a ProtonVPN webhelyén. Az igazság az, hogy nem igazán egyedi.

Ez egy nagyszerű biztonsági funkció, de határozottan ez olyan dolog, amellyel a ProtonVPN nem jött fel. Tehát nem, nem egyedi.

Ennek ellenére, ha csak a ProtonVPN biztonsági funkcióit nézi, akkor a válaszod a következő kérdésre: „biztonságos a ProtonVPN?” jönne fel, mint “Igen”.

A ProtonVPN biztonságos – záró ítélet

Szóval, mi a végső ítélet? Vizsgáljuk meg újra, amit fent tárgyaltunk. Először is, a ProtonVPN azt mondja, hogy nem rendelkezik naplózási politikával, de megkérdőjelezem annak átláthatóságát, mivel szolgáltatásonként túl sok specifikációra van szükség, amelyek kezeléséhez valamilyen adatnapló szükséges. Ezután megvizsgáltuk a ProtonVPN állítását, miszerint pusztán Svájcból működik, és láttuk, hogy bár ez igaz, hiányzik az információ. Az a tény, hogy az alkalmazottak egy része az Egyesült Államokban helyezkedik el, nem okoz engem nagyon biztonságosnak a VPN biztonságát illetően. Végül megvizsgáltuk a ProtonVPN biztonsági szolgáltatásait, amelyeket be kell vallanom, hogy nagyon jók. Úgy tűnik azonban, hogy a ProtonVPN inkább eltúlozza az egyediségét, főleg mivel tévesen állítja, hogy olyan funkcióval rendelkezik, amelyet nincs más VPN-nek..

Ha ezt összekapcsolja a magas árakkal és azzal a ténnyel, hogy más alternatív VPN-ek sokkal több szolgáltatást kínálnak, nem látom a ProtonVPN-t szilárd választásnak számomra. A ProtonVPN biztonságos? Azt mondanám nem, egyszerűen azon a tényen alapul, hogy a felhasználói bázisa valójában nem olyan átlátható.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me