Je li ProtonVPN u stvari siguran za upotrebu?

Iako je relativno nov na VPN sceni, ProtonVPN u posljednje vrijeme ostavlja prilično dojam. Međutim, ako pogledate njegove recenzije na mreži, dobit ćete pomalo zbunjujuću sliku. Neki vole ProtonVPN i njegovu politiku zabrane zapisa smatraju novim standardom privatnosti, dok drugi smatraju da on nije tako jasan kao što se reklamira. Da bih razjasnio stvari, testirao sam VPN da bih odgovorio na pitanje “Je li ProtonVPN siguran?”


Je li ProtonVPN siguran za upotrebu?

Je li ProtonVPN siguran za upotrebu?

Je li ProtonVPN siguran – Pravila o privatnosti

Prvo na što trebate pogledati prilikom provjere je li VPN siguran ili nije, je politika privatnosti. Sada je poznato da ProtonVPN ima takozvanu transparentnu politiku privatnosti. To znači da u politici jasno stoji što rade s korisnikovim podacima. Evo što pravila kaže o zahtjevu ProtonVPN-a bez zapisi:

“Kad koristite ProtonVPN, mi NE radimo na sljedećem:

  • Prijavite promet prometa korisnika ili sadržaj bilo koje komunikacije
  • Diskriminirajte uređaje, protokole ili aplikacije
  • Zaustavite internetsku vezu “

Za sada tako dobro, zar ne?

Navode da evidentiraju vašu e-poštu (ili ProtonID ako ste korisnik ProtonMaila), podržane karte, podatke o plaćanju (konkretno, vaše ime i posljednje 4 znamenke broja kreditne kartice).

ProtonVPN također bilježi vremensku oznaku svaki put kada koristite uslugu, na neodređeno vrijeme. Prema njima, vremenska oznaka će se “prebrisati svaki put kada se uspješno prijavite” i možete tražiti od ProtonVPN-a da je obriše nakon što odlučite da više ne nastavlja s uslugom.

Pa, ako je ProtonVPN siguran? Ako gledate Pravila o privatnosti, bili biste skloni reći “da”.

Međutim, osobno smatram da postoji problem s informacijama. Dopustite mi da objasnim.

4 različite usluge?

ProtonVPN nudi različite usluge za različite razine korisnika. Evo četiri vrste računa koje možete dobiti i njihove cijene:

  • Besplatno: pristup poslužiteljima iz 3 zemlje. 1 uređaj po priključku. Niske brzine.
  • Osnovni, temeljni: 4 dolara mjesečno. Pristup svim zemljama. 2 uređaja po priključku. Velike brzine. P2P.
  • Plus: 8 dolara mjesečno. Pristup svim zemljama. 5 uređaja. Velika brzina. P2P. Pristup Plus poslužiteljima, sigurnim Core poslužiteljima i VPN putem Torovih poslužitelja. Sigurno strujanje.
  • Vizionar: 24 dolara mjesečno. Pristup Plus poslužiteljima, sigurnim Core poslužiteljima i VPN putem Torovih poslužitelja. Sigurno strujanje. ProtonMail vizionar uključen.

Gledajući ponude, možete vidjeti da postoji velika razlika između različitih vrsta računa koje možete dobiti. Uz to, ProtonVPN (kao i svi VPN-ovi) ima ograničenje broja uređaja na kojima možete istovremeno koristiti svoj račun.

Prema ProtonVPN-u, taj postupak ne zahtijeva zapisnike. Tvrde da u stvarnom vremenu mogu vidjeti na koliko uređaja je korisnik povezan. Kad god korisnik pokuša uspostaviti vezu, ProtonVPN provjerava koliko veza ima i ako prelaze ograničenje, VPN usluga isključuje uspostavljanje druge veze.

Sljedeće što treba uzeti u obzir jest činjenica da različite vrste računa imaju različit pristup uslugama koje nudi VPN.

Plan računa povezan je s korisničkim imenom koje je stvoreno. Nije povezan s bilo kojom vrstom zapisa.

ProtonVPN – je li švicarski ili američki?

Zatim ćemo pogledati odakle ProtonVPN djeluje.

Ako znate nešto o ProtonMailu (matična tvrtka ProtonVPN), znat ćete da ga je navodno napravila gomila znanstvenika koji rade na velikom hadronskom sudaraču. To se ne čini u potpunosti istinitim, a ideja da je ProtonMail “rođen iz kafeterije CERN” ne podudara se s činjenicom da ga je zapravo “savjetovala MIT Venture Mentoring Service” i da je razvijena, dijelom na MIT-u. ”

To ne znači da ProtonVPN ne djeluje izvan Švicarske, jer to jest (i to je dobra stvar). Međutim, neki se njegov tim nalazi u San Fransiscu, koji se nalazi u SAD-u (ne baš dobra stvar).

Opet, prema ProtonVPN-u, više od 100 ljudi radi za ProtonMail / VPN. VPN služba navodi da su multikulturalna tvrtka s više od 30 različitih nacionalnosti na nekoliko lokacija: Ženeva (sjedište), Litva, Makedonija, Češka i SAD (San Fransisco).

Suština je da dio ProtonVPN tima boravi u zemlji sa strogim zakonima o zadržavanju podataka i živi pod jurisdikcijom Sjedinjenih Država..

Je li ovaj odgovor “je li ProtonVPN siguran”? Ne još, ali to više naginje šipku prema “Ne” strana.

Je li ProtonVPN siguran – sigurnosne značajke

Sada kada smo pokrili aspekt privatnosti VPN-a, prijeđimo na sigurnost.

ProtonVPN koristi industrijski standardni AES 256-bitnu enkripciju, što je prilično solidno. Što se tiče VPN protokola, on nudi samo OpenVPN i IKEv2 / IPSec, što nije velika količina protokola, ali i više nego dovoljno jer je OpenVPN prilično prokleto siguran.

Također nude “Tor over VPN” i “Secure Core” poslužitelje. Eto, nekako im se čini da su Secure Core poslužitelji ovo potpuno novo napredovanje u svijetu VPN-a i da nijedan drugi VPN ne čini isto, ali to nije u potpunosti točno. To samo znači da odabrana količina poslužitelja nudi Double VPN (ili VPN hop, ako hoćete), što je sjajna značajka, ali definitivno nije jedinstvena.

Evo što ProtonVPN ima reći o njihovoj sigurnoj jezgri:

„Sigurna jezgra arhitekture ProtonVPN-a pruža našu sigurnu VPN uslugu jedinstvena sposobnost obrane od mrežnih napada

U tu rečenicu nisam dodao podebljano lice, upravo tako piše na web lokaciji ProtonVPN. Istina je da zapravo nije jedinstvena.

Ovo je sjajna sigurnosna značajka, ali to je definitivno nešto što ProtonVPN nije smislio. Dakle, ne, to nije jedinstveno.

Uz to, ako gledate samo sigurnosne značajke ProtonVPN-a, odgovor na pitanje “je li ProtonVPN siguran?” došao bi kao “Da”.

Je li ProtonVPN siguran – konačna presuda

Pa, koja je konačna presuda? Snimimo ono što smo gore raspravljali. Prvo, ProtonVPN kaže da ima pravilo zapisivanja bez dnevnika, ali ja sumnjam u njegovu transparentnost jer postoji previše specifikacija po usluzi za koje je potreban neki oblik zapisa podataka. Zatim smo pogledali tvrdnju ProtonVPN-a da to djeluje izvan Švicarske i vidjeli smo da, iako je istina, nema podataka. Činjenica da se dio osoblja nalazi u Sjedinjenim Državama ne čini me sigurno sigurnim kada je u pitanju sigurnost ovog VPN-a. Konačno smo pogledali sigurnosne značajke ProtonVPN-a za koje moram priznati da su prilično dobre. Međutim, čini se da ProtonVPN ima tendenciju da pretjeruje u svojoj jedinstvenosti, pogotovo jer pogrešno tvrdi da ima značajku koju nema niti jedan VPN.

Ako to upotpunite s visokim cijenama i činjenicom da drugi alternativni VPN-i nude puno više mogućnosti, ProtonVPN ne smatram solidnim izborom za mene. Je li ProtonVPN siguran? Ja bih rekao Ne, jednostavno na temelju činjenice da baš i nije tako transparentno sa svojom korisničkom bazom.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me