Kako popraviti pogrešku VPN 809 na sustavu Windows 10

Virtualna privatna mreža (VPN) od velikog je značaja za korisnike interneta. To je sveobuhvatno rješenje za sigurnost interneta i privatnost. Budući da se povrede privatnosti i krađa podataka povećavaju iz dana u dan, veliki se dio korisnika interneta oslanja na VPN-ove kako bi osigurali sigurnost i privatnost internetskim aktivnostima. VPN-ovi se koriste iz više razloga. Oni pružaju anonimnost i sigurnost za sve vrste mrežnih aktivnosti, čine preuzimanja sigurnijim i zaobilaze geo-ograničenja skrivanjem izvorne IP adrese korisnika. U zemljama u kojima je Internet ograničen, korisnici koriste VPN-ove da bi slobodno pristupili internetu.

Kako popraviti pogrešku VPN 809 na sustavu Windows 10

Kako popraviti pogrešku VPN 809 na sustavu Windows 10

Promet se čuvao

VPN je aplikacija koju je potrebno instalirati na računalo ili mobilni uređaj. Jednom aktiviran, VPN usmjerava sav promet između uređaja i VPN poslužitelja kroz siguran tunel. Taj se postupak naziva tuneliranje, kojim se sav promet šifrira. 

Samo uređaj i siguran VPN poslužitelj imaju ključni kôd za dešifriranje prometa. Bilo tko drugi, čak i ako se ušunja u mrežu, neće moći pročitati sadržaj. Zbog toga je VPN neophodan kada se koristi javni WiFi. Hakeri se učinkovito drže na mjestu kada koristite VPN.

Ali ponekad se VPN-ovi susreću s malim problemima koji rezultiraju neuspjehom u povezivanju. Kad veza s poslužiteljem ne uspije, prikazuje se poruka o pogrešci. Jedna takva uobičajena pogreška na Windows uređajima je VPN pogreška 809. Pogledajmo što je ova pogreška i kako je ispraviti.

Što je VPN pogreška 809?

Ako koristite Windows uređaj i koristite VPN, nije rijetkost dobiti poruku o pogrešci 809. To se događa kada vam Windows ne dopušta da uspostavite VPN putem vatrozida. Ako ne koristite vatrozid, ali imate NAT uređaj, može doći do ove pogreške.

Prijevod mrežne adrese (NAT) namijenjen je očuvanju IP adresa. Omogućuje povezivanje privatnih IP mreža s neregistriranom IP adresom na Internet. NAT obično radi na usmjerivaču, koji povezuje dvije ili više mreža zajedno, i pretvara neregistriranu mrežu u pravne adrese.

NAT omogućuje da jedan uređaj poput usmjerivača djeluje kao kanal između javne mreže (interneta) i privatne mreže (lokalna mreža). To znači da samo jedna jedinstvena IP adresa predstavlja čitavu grupu uređaja.

Budući da NAT uređaji prenose mrežni promet na drugačiji način, uobičajeno je dobiti poruku o pogrešci kada poslužitelj stoji iza NAT uređaja i IPsec NAT-T okruženja.

Neki od znakova VPN pogreške 809 su poruke o pogrešci. Ako koristite L2TP protokol, a ne možete, dobivate poruku o pogrešci, “Ne može se uspostaviti mrežna veza između vašeg računala i VPN poslužitelja.”

Kada se pojavi ova pogreška, postoji nekoliko načina kako je riješiti:

1. Omogućite portove na usmjerivaču ili vatrozidu

VPN pogreška 809 obično se događa kada su vatrozid ili usmjerivač blokirani PPTP port, L2TP ili IKEv2 port. U tom slučaju problem omogućava rješenje priključka vatrozida ili usmjerivača.

Ako to nije moguće, tada VPN tunel temeljen na SSTP ili OpenVPN treba biti raspoređen kako bi se omogućila povezivanje VPN veze unatoč vatrozida, NAT i proxy poslužitelja..

2. Onemogućite Xbox Live Networking usluge

Kada koristite Windows 10, ponekad antivirus može biti nespojiv s operativnim sustavom, zbog čega odbija IPsec veze.

Kada Windows 10 usluga blokira pristup L2TP ili IPsec VPN, problem se može riješiti upisivanjem “usluga” u okvir za pretraživanje, zatim kliknite “Usluge” iz rezultata pretraživanja i onemogućite Xbox Live Networking Services. Vaša VPN veza trebala bi funkcionirati, a pogreška bi trebala nestati.

3. Provjerite postavke PAP-a

Slijedite ove korake za potvrdu da su vaše PAP postavke ispravno konfigurirane.

  1. prvo kliknite “Start” i odaberite Postavke.
  2. Zatim odaberite Mreža i Internet i odaberite “VPN”.
  3. Zatim morate dodati VPN tako da unesete ime veze, korisničko ime i zaporku.
  4. Nakon toga na kartici Svojstva odaberite Sigurnost, a potom Napredne postavke.
  5. U odjeljku Autentifikacija odaberite “Dopusti ove protokole” i označite samo PAP okvir.

Jednom kada ponovno pokrenete računalo, greška ne bi smjela biti nestala.

4. Onemogućite aplikacije treće strane

Prečesto, aplikacije treće strane na uređaju mogu prouzrokovati probleme veza s VPN-om. Možda ćete morati pojedinačno saznati koja aplikacija uzrokuje problem, ali nakon što je onemogućite, greška bi trebala nestati.

VPN je toliko korisna i važna aplikacija da bilo koji problem s njim stvara korisniku brojne probleme. Pogreška 809 je čest VPN problem s kojim će se povremeno suočiti svaki korisnik. Slijedite ove jednostavne korake za otkrivanje uzroka i rješenje problema.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me