Kako postaviti VPN poslužitelj na Raspberry Pi

Kako svoj Raspberry Pi pretvoriti u VPN poslužitelj? Spajanje bilo kojeg VPN poslužitelja na vaš usmjerivač neizbježno vam omogućava šifriranu i sigurnu vezu s bilo kojeg mjesta na svijetu s vašom osobnom mrežom. To vam omogućuje pristup datotekama na NAS-u bez kompliciranih konfiguracija. Nadalje, s tim da je veza šifrirana, ne morate brinuti da će vaši podaci biti presretnuti ako koristite prijenosno računalo na javnoj Wi-Fi žarišnoj točki, a budući da je sve pod vašom kontrolom, vaši podaci ostaju potpuno sigurni, a vi ne ‘ ne trebate se osloniti na bilo koju drugu uslugu. Izrada ovog VPN-a ne zahtijeva nikakav poseban hardver. Jednostavan Raspberry Pi može obaviti posao. Evo kako možete postaviti VPN poslužitelj na Raspberry Pi.


Kako postaviti VPN poslužitelj na Raspberry Pi

Kako postaviti VPN poslužitelj na Raspberry Pi

Instalacija poslužitelja Raspberry PI VPN:

Evo kako možete postaviti svoj vlastiti Open VPN poslužitelj na Raspberry Pi.

 1. Uzmite instalacijski program Raspbian Jessie PiVPN OpenVPN jer njegova besplatna usluga no-IP osigurava stalnu povezanost s vašim VPN-om čak i uz promjenu vaše IP adrese. Upotrijebite Raspberry Pi u načinu naredbenog retka (Raspbian-ova Lite verzija) koji dolazi bez grafičkog korisničkog sučelja iu puno manjoj veličini.
 2. Započnite preuzimanjem raspbian-jessie (2017-07-05 zip datoteke), a zatim izvadite .img datoteku koja se nalazi u njoj. Potom instalirajte Disk Imager (Win32) i uključite microSD karticu u čitač kartica, pazeći da kartica ne sadrži ništa što vam je potrebno. Iskoristite Disk Imager (Win32) za prijenos slike Raspbian Jessie Lite na svoju microSD karticu.
 3. Pokrenite Win32 Disk Imager. Ako se prijavite sa standardnim Windows računom, morate unijeti zaporku svog administratora. Na vrhu, s desne strane bijelog okvira, vidjet ćete ikonu plave mape. Kliknite na nju i pregledajte Raspbian Jessie Lite .img datoteku izvađenu ranije. Dvaput kliknite na nju.
 4. Provjerite je li microSD kartica navedena pod Uređaj. Zatim kliknite Write. Kad se ovaj proces završi, izvadite microSD karticu i umetnite Raspberry Pi. Dignuti. Zatim se normalno prijavite s korisničkim imenom – pi i malinom kao lozinkom.
 5. Ovdje će Raspberry Pi obaviti posao poslužitelja, pa se sakrijte u jednom kutu pored usmjerivača. Postavite Raspberry Pi za daljinsko upravljanje u načinu rada “bez korekcije”. To je moguće ako omogućite SSH ili sigurnu školjku. Tip sudo raspi-config.
 6. Vaš najvažniji posao nakon ovoga bila bi promjena lozinke Raspberry Pi. To će vam omogućiti samo prijavu preko SSH-a. Kliknite na opciju 1, unesite novu lozinku dva puta da biste je konačno promijenili. Zatim prijeđite na opcije sučelja.
 7. Odaberite opciju P2 SSH i pritisnite Da kada na zaslonu bljesne pitanje da li želite da SSH poslužitelj bude omogućen. Raspberry Pi tada potvrđuje da je SSH uključen. Prijeđite na Finish nakon ovoga.

Završavanje VPN poslužitelja pri postavljanju RPi-a

Za doradu morate ugasiti svoj Raspberry Pi. Samo upišite sudo gašenje, odspojite tipkovnicu i monitor, nakon čega priključite Raspberry Pi u usmjerivač pomoću Ethernet kabela. Tipkovnica i monitor postat će suvišni jer će vaš Raspberry Pi sada biti kontroliran na daljinu.

Ponovo uključite Raspberry Pi i dopuštajte mu da se digne oko 30 sekundi. Počnite locirati Raspberry Pi u mreži pomoću aplikacije Fing Android. Fing navodi svaki uređaj koji je spojen na mrežu, pokazujući Raspberry Pi kao i njegovu IP adresu.

U sustavu Windows, koristeći ljuti IP skener koji zahtijeva Java dobiva se vaš Raspberry Pi naveden kao raspberrypi.local u stupcu Hostname.

Da biste uspostavili povezanost s vašim Raspberry Pi, potrebno je preuzeti i instalirati PuTTY SSH klijent. Ovaj besplatni PuTTY alat omogućuje daljinsko povezivanje s Raspberry Pi. Sada se možete prijaviti koristeći svoje korisničko ime i zaporku Raspberry Pi.

Preporučljivo je sada preuzeti i instalirati bilo koje Linux nadogradnje. To se može učiniti pomoću naredbe sudo apt-get update i the sudo apt-get nadogradnju.

Počnite instalirati OpenVPN. Unesite https://install.pivpn.io | bash za pokretanje instalatera. Zatim postavite statičku IP adresu tako da usmjerivač zna vašu mrežu Raspberry Pi u mreži.

Ovo je potrebno kako bi mogao početi slati dolazni VPN promet. Provjerite je li IPv4 zadani gateway već postavljen na IP adresu rutera i provjerite jesu li postavke ispravne. Kliknite Da za nastavak.

Slijedite sve korake koji pomažu u odabiru odgovarajućeg direktorija korisnika koji pohranjuje OpenVPN-ovu konfiguraciju. Odaberite instalirani zadani “pi”, a zatim omogućite “bez nadzora nadogradnji” kako biste omogućili da se Raspberry Pi automatski ažurira sigurnosnim zakrpama.

Sada imate izbor između odabira UDP ili TCP protokola. Općenito, preferira se UDP jer je mnogo brži. Ostavite ulaz kao zadani broj 1194, a zatim pritisnite OK. Držite broj porta negdje zapisan, a zatim potvrdite da je port ispravan na sljedećem zaslonu.

Ponudit će vam se tri razine šifriranja. Obično instalacijski program PiVPN preporučuje 2.048-bitnu enkripciju, ali imate i mogućnost odabira 4.096 za maksimalnu sigurnost. Na Pi se možete povezati pomoću dinamičke DNS usluge ili vanjske IP adrese. Potonji je lakši način jer zahtijeva manje tinktera s usmjerivačem.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map