Što je WireGuard VPN?

VPN je ovih dana jezična riječ među korisnicima interneta. Bez obzira u koji dio svijeta idite, svakog korisnika interneta zanima VPN. Uz sve veći broj internetskih prijetnji, korisnici sada pribjegavaju raznim sredstvima kako bi osigurali da su njihovi podaci sigurni na mreži. Ovih dana prijetnje više nisu jednostavne poput virusa ili zlonamjernog softvera. Pametni cyber-kriminalci mogu neetički dobiti pristup bilo kojoj mreži ili uređaju, ukrasti podatke, pa čak i zahtijevati otkupninu blokirajući pristup uređaju..


Što je WireGuard VPN?

Što je WireGuard VPN?

Uspon cyberthreats

Sve je više slučajeva koji uključuju krađe podataka i identiteta i uzrokuju velike gubitke. Na velike korporacije poput Targeta višestruko su utjecale hakeri u kojima su ukradeni podaci o tisućama kupaca s kreditnih kartica. Nije ni čudo što korisnici interneta danas više od ičega traže sigurnost podataka.

Virtualne privatne mreže cjelovito su rješenje za internetsku sigurnost. Toliko su dostupni i tako jednostavni za upotrebu da ih svi koji su ozbiljni u vezi s njihovom internetskom sigurnošću koriste. Jednostavnije rečeno, VPN je aplikacija koju treba preuzeti i instalirati na uređaj. Nakon aktiviranja formira siguran tunel između uređaja i VPN poslužitelja.

Svi se podaci prenose kroz tunel s najvišim oblikom enkripcije. Samo uređaj i siguran poslužitelj imaju ključne kodove za poslane podatke.

Svi ostali neće moći pročitati podatke čak i ako presreću mrežu, jer će kodirani kripti izgledati poput gluposti. VPN također maskira izvornu IP adresu korisnika, sakrivajući njihov identitet i pružajući anonimnost.

Što je WireGuard?

Američki senator Wyden u otvorenom pismu Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju (NIST) obeshrabrio je vladu od korištenja starih tehnologija poput OpenVPN i IPsec. Umjesto toga, pozvao je NIST da pronađe odgovarajuće zamjene za te tehnologije i usvoji nešto sigurnije. Također je ohrabrio uporabu žičane mreže za vladinu upotrebu..

Wireguard je novi projekt otvorenog koda koji ima za cilj učiniti VPN bržim i sigurnijim nego što je to sada slučaj. Prema službenoj web stranici WireGuarda, „WireGuard je izuzetno jednostavan, ali brz i moderan VPN koji koristi vrhunsku kriptografiju. Cilj mu je biti brži, jednostavniji, mršaviji i korisniji od IPSeca, izbjegavajući pritom veliku glavobolju. Namjera je biti znatno uspješniji od OpenVPN-a. “

Izvorno kodirani od Jason A. Donenfeld i Edge Security, WireGuard je implementirao VPN servis Mullvad i AzireVPN još u lipnju 2018. Međutim, programeri su upozorili da još uvijek nisu postigli stabilno izdanje te su savjetovali tretiranje koda i protokola kao eksperimentalni. Upozorili su i na ranjivosti koje mogu postojati.

Priključak WireGuard za Android dostupan je na Androidu 5.0 i novije verzije, dok portovi za macOS, FreeBSD i OpenBSD također dobro rade i Windows port je u dobrom stanju..

Oni koji žele provjeriti WireGuard mogu preuzeti aplikaciju iz Google Play Store-a ili dobiti službene alfa verzije aplikacije iz službene teme. Od sada, Wireguard se koristi na Linux poslužitelju i radnoj površini, a glavni Linux je u tijeku. Wireguard definitivno izgleda kao budućnost VPN-a. U slučaju da tražite vrhunsku VPN uslugu koja se može koristiti na većem broju uređaja, pogledajte pregled naših najboljih pružatelja VPN usluga.

Za i protiv VPN-ova

Virtualne privatne mreže imaju puno prednosti. U stvari, prednosti imaju mnogo više od njihovih nedostataka. VPN kombinira nekoliko značajki u jednu. Omogućuje korisnicima da prijeđu geografska ograničenja tijekom strujanja sadržaja.

Na primjer, korisnik u Australiji može lako gledati sadržaj iz Amerike spajajući se na američki VPN poslužitelj. Kad je izvorni IP adrese maskiran u IP adresi u SAD-u, korisnici dobivaju pristup tok geo-blokiranom sadržaju.

Korisnici Netflixa koji žele strujati geo blokirani sadržaj redovito uzimaju pomoć VPN-ova. Deblokiranje sadržaja i skrivanje izvornih IP adresa dvije su najvažnije svrhe VPN-a.

Čvrsta enkripcija štiti vaše podatke od znatiželjnih očiju, čineći javni WiFi sigurnijim za upotrebu. Oni koji redovito putuju i koriste otvoreni WiFi definitivno bi trebali koristiti VPN. U nacijama poput Kine i Rusije, gdje je sloboda Interneta strogo ograničena jer vlade u tim korumpiranim zemljama žele zadržati svoje ljude u mraku, korisnici uzimaju pomoć VPN-a za pristup njihovim omiljenim web stranicama ili platformama društvenih medija.

VPN čuva vaše osobne podatke poput podataka o kreditnoj kartici i broja socijalnog osiguranja, čak i kad koristite javni WiFi. Kad se na uređaj instalira WiFi, svi se podaci šifriraju i štite od autsajdera.

S druge strane, nisu sve VPN mreže izrađene jednako. Moramo napomenuti da prilikom bavljenja važnim informacijama čak i najpopularniji VPN-ovi imaju svoje probleme koji mogu ugroziti sigurnost podataka. Mnogi su VPN-ovi složeni i teški za upotrebu. Većina je besplatnih VPN-ova također poznata po tome što čuvaju korisničke zapise i prodaju ih trećim osobama radi prihoda od oglašavanja.

WireGuard dobiva podršku američkog senatora

Ne mogu se vjerovati svim VPN-ovima. Pa kada je WireGuard VPN odobrio američki senator Ron Wyden, privukao je pažnju digitalnog svijeta. Ako je WireGuard doista prihvaćen nakon ove potvrde, to će cementirati WireGuard poziciju kao bolju alternativu postojećim VPN-ovima..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me