Kako instalirati VPN na Windows 10 Ručno

U današnje vrijeme sve više i više korisnika interneta pribjegava VPN uslugama za pristup i korištenje World Wide Weba. To sigurno nije bez uvjerljivih razloga. Korištenje VPN-a daje vam toliko prednosti. Možete zaobići ograničenja pristupa određenim vrstama web sadržaja, ostati anonimni kad ste na mreži i razmjenjivati ​​informacije s prekrivačem šifriranja. Međutim, postavljanje VPN-a nije tako zamorno kao što ste možda mislili do sada. Ako koristite računalo s najnovijim operativnim sustavima, postaje još lakše. Windows 10, najnoviji Microsoftov OS ima odličnu podršku za VPN. Ako imate računalo sa sustavom Windows 10, postavljanje VPN-a na njemu bit će prilično jednostavno. Većina pružatelja VPN usluga svojim korisnicima nudi aplikacije koje cijeli proces mogu učiniti vrlo jednostavnim. Ipak, postoje neki koji radije instaliraju VPN na Windows 10 ručno. Ako imate ove ljude, ovaj je vodič za vas!


Kako instalirati VPN na Windows 10 Ručno

Kako instalirati VPN na Windows 10 Ručno

Vodič za instaliranje VPN-a u sustavu Windows 10

Prije nego što nastavite s postavljanjem VPN-a na računalu sa sustavom Windows 10, provjerite posjedujete li prave vjerodajnice. Ispod su navedeni koraci potrebni za postavljanje VPN-a u sustavu Windows 10:

 1. Najprije se prijavite na računalo s administrativnim računom.
 2. Kad se računalo pokrene i postupak se završi, kliknite gumb Start koji se nalazi u donjem lijevom kutu zaslona. Sada možete odabrati ili Postavke ili odjeljak Upravljačka ploča. Za tablete Windows 10 odabir postavki je najprikladniji.
 3. Nakon toga kliknite na Postavke i odaberite Mreža i Internet. Pojavit će se zaslon.
 4. Sada morate kliknuti na VPN u lijevom oknu prozora.
 5. Zatim odaberite Dodati VPN vezu.

Za postavljanje VPN-a na Windows 10 računalu bit će vam potrebni dolje navedeni podaci:

 • Pod pružateljem VPN-a, odaberite Zadani Windows.
 • Pod Naziv veze morate imenovati VPN vezu. Ako postoji više VPN usluga, koristit ćete ih i imenovati ispravno radi praktičnosti.
 • Koristite IP adresu koju je dao VPN uslužni subjekt pod imenom / adresom poslužitelja.
 • Pod VPN tipom možete pritisnuti gumb za PPTP kao protokol, ali to se danas ne smatra najsigurnijim. Možete se odlučiti za OpenVPN ili L2TP. Oba su sigurnija VPN protokola.
 • Lozinka i korisničko ime. To može postaviti u Windows.
 • Postavke VPN proxyja (ako su potrebne, ali ih uglavnom nećete trebati).

Nakon toga OS će pohraniti vaše podatke o prijavi za VPN. Sada se možete lako povezati s VPN serverom. Nakon kreiranja VPN veze pokazat će vam tri opcije: Spajanje, uklanjanje i Napredno (ne, mogućnost naručivanja pice s kobasicama nije jedna od njih!). Kasnije možete unijeti promjene u svojstvima VPN veze.

Tu je i napredni gumb. Klikom na njega odvest ćete se u postavke koje se mogu prilagoditi. Međutim, u većini situacija nećete trebati da se bavite ovim postavkama, a one su najbolje rezervirane za tvrdo jezgre računala i mrežne administratore. Prema postavkama proxy VPN proxy automatski su odabrane automatske vrijednosti.

Spajanje na VPN u sustavu Windows 10

Da biste se sami postavili za postavljanje VPN veze, morate imati ispravnu internetsku vezu. Imajte na umu da je VPN alat za maskiranje stvarne IP adrese vašeg računala i ne dopušta vam pristup internetu minus aktivna internetska veza.

Zapravo, ne morate uvijek koristiti odjeljak Postavke u sustavu Windows 10 da biste koristili VPN uslugu za postavljanje. Nakon postavljanja VPN-a možete mu pristupiti izravno na programskoj traci. Odjeljak Obavijesti za Windows 10 sadrži ikonu koja se zove Ethernet veza. To će se prikazati na programskoj traci čak i ako za bežični pristup koristite bežičnu vezu.

To je zbog činjenice da VPN-ovi čine virtualnu Ethernet karticu u radnom mehanizmu. Kada kliknete na ikonu, prikazat će se popis VPN-a koji ste konfigurirali. Zatim trebate kliknuti na VPN kojem želite pristupiti, a zatim kliknite na connect. Zapravo je prilično jednostavno. Nakon što završite s poslom, ponovo kliknite tu ikonu Ethernet-a, a zatim kliknite na raskid.

Najbolji VPN za Windows 10

U slučaju da tražite vrhunsku VPN uslugu za postavljanje na Windows 10 PC-u, ima ih puno. Iako preporučujemo ExpressVPN, možete se odlučiti za bilo koji od najboljih VPN-ova koje smo naveli u nastavku.

Kako instalirati VPN na Windows 10 ručno – završne misli

Dakle, možete vidjeti da stvaranje VPN veze u računalu sa sustavom Windows 10 uopće nije komplicirano. Da biste ga dovršili, potrebna vam je administrativna privilegija, a također trebate podatke o prijavi koje pruža pružatelj VPN usluga.

Jednom kada osigurate da su tamo, možete nastaviti i izvoditi korak po korak instalaciju. Zadane postavke bile bi dovoljno zvjezdane većini korisnika, ali sustav Windows 10 ima i postavke za napredne korisnike koji vole razmisliti o softverskim značajkama..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me