Kako poboljšati brzinu i performanse VPN-a

Kako poboljšati brzinu i performanse VPN-a? S vremenom se sredstva draženja weba i tehnologije povezane s njim drastično mijenjaju. I softverska i hardverska tehnologija povezane s pristupom internetu i upotrebi drastično su se promijenile u posljednjih nekoliko godina.


Od žičane zakupljene linijske veze do brze bežične veze, iskustvo korištenja weba postupno je postajalo glađe i bolje. Zbog različitih čimbenika, mnogi korisnici interneta pribjegavaju novijim sredstvima pristupa Internetu. Dio njih preferira korištenje VPN usluga za pristup i upotrebu weba. Iako vam VPN pruža anonimnost na mreži i dodatni sloj privatnosti, u nekim slučajevima to može negativno utjecati na vašu brzinu interneta. Ispod ćete pronaći savjete i trikove koji će vam omogućiti da povećate VPN brzinu i performanse.

Kako poboljšati brzinu i performanse VPN-a

Kako poboljšati brzinu VPN-a & Izvođenje

Kako poboljšati brzinu VPN-a & Izvođenje

Ljudi koriste VPN iz razloga kao što su internetska anonimnost, sigurnost podataka i pristup geo-ograničenom sadržaju itd. Međutim, na temelju određenih čimbenika performanse VPN-a mogu se drastično razlikovati. Pomoću dolje navedenih savjeta možete poboljšati performanse i brzinu svoje VPN veze.

Protokol se koristi

Ne koriste sve VPN iste protokole za povezivanje s Internetom. Ponekad ćete pronaći VPN uslugu koja podržava nekoliko protokola u tu svrhu. Ako utvrdite da je brzina interneta spora kada VPN koristi jedan protokol, možete ga promijeniti. Promjena protokola ponekad rezultira povećanjem brzine. Mnogo VPN usluga koristi OpenVPN prema zadanim postavkama, ali ponekad možete pokušati s L2TP / IPSec i vidjeti rezultate.

Ponovno pokretanje modema / usmjerivača

Možda zapravo ne razmišljate o tome da je uzrok usporavanja brzine internetskog pristupa. Ali, usmjerivač ili modem koji koristite možda su razlog za to. Uređaj može uzrokovati usporavanje zbog faktora poput curenja memorije i sukoba softverskog hardvera. Ponovno pokretanje može riješiti problem.

Promjena lokacije poslužitelja

Obično većina VPN usluga nudi podršku za mnoge poslužitelje koji se nalaze na mnogim mjestima širom svijeta. Kad odaberete takve poslužitelje koji su daleko od vaše lokacije, brzina će vjerojatno biti mala. Na primjer, za pristup nekom određenom sadržaju pomoću njemačkog poslužitelja možda ćete primijetiti brzinu različitu od one koju dobivate na poslužitelju koji se nalazi u Španjolskoj. U odjeljku s postavkama u vašem klijentu VPN softvera možete pronaći mogućnost promjene poslužitelja i pokušati provjeriti koji vam daje bolju brzinu.

Žična veza

Na nekim radnim mjestima možete koristiti VPN putem žičane ili bežične mreže. Iako vam se bežična mreža čini lakšim, budući da se riješite ožičenih žica, može prouzrokovati usporavanje. Bežične mreže obično koristi više korisnika nego korisnici ožičene mreže. To može uzrokovati smanjenje brzine VPN-a. Pokušajte prebaciti na ožičenu internetsku vezu koja se ne dijeli s drugima i to može poboljšati brzinu pristupa internetu.

Isključivanje vatrozida

Ako koristite vatrozid, isključivanje može poboljšati VPN brzinu. To je zbog činjenice da vatrozid filtrira svaki dio podataka koji prolaze kroz njega i da uzrokuje usporavanje brzine pristupa web-u. Međutim, onesposobljavanje vatrozida dugoročno bi moglo biti rizično.

Promjena VPN usluge

Ne koriste svi za iste potrebe. Oni koji se drže e-poštom, upotrebom profila društvenih medija i povremenog gledanja YouTubea možda nisu previše izbirljivi oko VPN-ova. No, ako se bavite zadacima koji zahtijevaju velike resurse, kao što su P2P streaming i velika preuzimanja, morate biti malo selektivni. Nisu svi VPN-ovi sjajni u rukovanju P2P softverom i mrežnim igrama. Pokušajte promijeniti VPN koji koristite i pročitajte recenzije popularnih VPN-a da biste saznali koji odgovara vašim potrebama najbolje.

Promjena uređaja

Ponekad mijenjanje uređaja koji koristite za internetski pristup temeljen na VPN-u može poboljšati brzinu. Neki stariji Android i Apple uređaji, kao i usmjerivači, nisu prikladni za suočavanje s dubokim šifriranjem VPN usluga. Prebacivanje na novi uređaj može dovesti do boljih rezultata. Kao kad biste gledali nevjerovatne filmove poput Chappieja, Blackhata i Sicaria, može vam ponuditi vrhunsku zabavu.

Promjena lokacije

Kada koristite Wi-Fi mrežu, promjena položaja može biti korisna za poboljšanje performansi i brzine VPN-a. Kao što znate, snaga bežičnog signala varira i prepreke poput zidova, veliki objekti mogu usporiti jačinu signala. Pokušajte se što više približiti usmjerivaču ako kod kuće ili u uredu koristite Wi-Fi mrežu tako da vaš uređaj ili računalo mogu primiti snažan signal za pristup internetu.

Najbrži VPN pružatelji u 2019. godini

Proveli smo temeljita istraživanja i ispitivanja kako bismo vidjeli koje su VPN usluge najbrže. Općenito govoreći, više VPN lokacija koje neki servis ima, manje će se učitati na njegovim poslužiteljima. Evo našeg popisa najbržih VPN usluga od 2019. godine.

Kako izmjeriti brzinu VPN-a?

Slijedite korake u nastavku kako biste izmjerili brzinu VPN poslužitelja.

  1. Prije spajanja na VPN poslužitelj, prijeđite na Speedtest.net i testirajte svoje brzine pinga, preuzimanja i prijenosa.
  2. Zabilježite rezultate dolje.
  3. Sada se spojite na VPN poslužitelj i ponovno provedite test brzine.
  4. Usporedite dva rezultata.
  5. Općenito govoreći, ako pad brzine Interneta iznosi oko 10%, to znači da je VPN poslužitelj na koji ste povezani brzi.
  6. Ako primijetite da povezivanje s VPN serverom povlači vašu internetsku brzinu, pokušajte se povezati s VPN serverom bliže vašoj lokaciji.
  7. Ako to ne pomaže, pokušajte promijeniti protokole.
  8. U slučaju da nijedan od ovih savjeta ne pomaže, trebali biste razmotriti promjenu svog davatelja VPN-a.

Kako poboljšati brzinu VPN-a & Performanse – završiti

Povećanje performansi VPN-a nije magična stvar. Pažljivim promjenama postavki možete postići željene rezultate. Ponekad je potrebno mijenjati uređaje i usluge web pristupa. Imajte na umu da možda nikad nećete postići zadovoljavajuće VPN brzine ako koristite besplatnu VPN uslugu. To je zato što su takve usluge gotovo uvijek preopterećene. Na kraju, ako ste čest VPN korisnik, granatiranje 10 dolara mjesečno za pristojnu uslugu itekako je vrijedno.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me