Najbolje šifrirane aplikacije za glas i video u 2020. godini

S nedavnim vijestima Cambridge Analytica o kršenjima podataka na mreži Facebooka i drugih tvrtki postalo je imperativ da koristite samo sigurne aplikacije. Za slanje i primanje glasovnih i video poruka koristite samo šifrirane programe za razmjenu poruka.


Najbolje enkriptirane glasovne i video aplikacije 2019. godine

Najbolje šifrirane aplikacije za glas i video u 2020. godini

Od telekomunikacijskih kompanija do hakera, kriminalaca i oglašivača do vlada, svi se bave istraživanjem podataka. Svi su naši osjetljivi podaci u opasnosti i mogu se zloupotrijebiti ako padnu u pogrešne ruke. Naši su životi sada toliko zapleteni s Internetom da ne možemo zamisliti da odustanu od digitalnih aplikacija. U takvoj situaciji, jedino je fer da ste počeli tražiti najučinkovitije šifrirane glasnike za komunikaciju. Ovdje ćemo vam dati pojednostavljeni vodič najboljih šifriranih aplikacija. No, prvo da vidimo zašto je šifriranje od početka do kraja važno.

Šifriranje od početka do kraja

Šifriranje je postupak kodiranja i dekodiranja poruke ili teksta pomoću kriptografskog sustava. Ovo se već dugo koristi za prijenos povjerljivih podataka. Međutim, krajnje šifriranje dodaje dodatni sloj zaštite tradicionalnom šifriranju.

Šifrirana poruka nije ništa drugo nego šifra izvorne poruke, koja se može dešifrirati kad je primatelj primi. Kod za šifriranje i dešifriranje ovdje je isti i poznat je samo pošiljatelju i primatelju. Međutim, poteškoća je u tome što bi ovaj uobičajeni kod mogao biti poznat trećoj osobi koja bi mogla otključati poruku i koristiti je kako želi. Ovdje pobjeđuje krajnje šifriranje.

Ovdje pošiljatelj ima javni ključ koji pripada primatelju. On šifrira poruku javnim ključem i šalje je primatelju. Primatelj, s druge strane, ima privatni ključ koji je svojstven samo njemu. Ovim može dešifrirati poruku koju prima.

Kako je važno krajnje šifriranje

Krajnje šifriranje pruža dodatni sloj sigurnosti jer komunikaciju čini nečitljivom trećoj strani. Prednost je u tome što čak i ako se netko uhvati šifrirane komunikacije, ne postoji način da se dešifrira bez privatnog ključa.

Stoga, kada komunicirate putem aplikacije na dva ili više uređaja, šifrirane informacije bit će u obliku tajnog koda. Dakle, špijunske agencije, davatelji internetskih usluga, programer aplikacija ili čak vlade drže se podalje od vaših privatnih podataka. To je zato što poruka nije u običnom tekstu; podaci nisu izloženi neovlaštenim postupcima i možete biti bez nadzora.

U slučaju enkripcije u tranzitu, na kraju davatelja usluga postoji mogućnost hakerskog napada. Također postoji ozbiljna mogućnost kompromisa ili korupcije od strane insajdera. Iz bilo kojeg razloga, može doći do kršenja podataka i informacija može procuriti. Umjesto da komunikacija šifrira davatelja usluga, šifriranje na kraju se vrši na kraju pošiljatelja i na kraju primatelja. Javni ključ mogu vidjeti svi i pohranjuju se na poslužitelj, dok privatni ključ ostaje kod primatelja i pohranjuje se lokalno.

Najbolji glasnici 2020. godine

Ovdje vam donosimo najbolje glasnike i video poruke u 2020. godini. Oni nude cjelovito šifriranje i čuvaju vaše podatke sigurno.

1. Signal

Signal prima jednoglasne ocjene širom svijeta za najbolju aplikaciju za osobno slanje poruka. Pruža snažnu i istinsku enkripciju od početka do kraja, čineći poruke nečitljivim hakerima, pa čak i Signalu. Jednostavnog je dizajna, besplatan i može se koristiti na svim mobilnim platformama. Ova aplikacija za razmjenu poruka ima poseban program za instalaciju na radnoj površini, ukoliko je trebate koristiti na računalu.

Možete slati i primati tekstualne dokumente, slike, glasovne i video poruke. Ima atraktivne značajke u kojima možete odlučiti želite li da poruke nestanu. Ne prikazuje oglase i otvorena je platforma na kojoj ga možete testirati na pogreške. Jedina mana je to što ne podržava animirane emojije.

2. Telegram

Ovaj oblak temeljen na oblaku čuva vaše komunikacije sigurno tako da ih nikad ne možete izgubiti. Ima značajnu enkripciju od početka do kraja, a podaci također mogu biti neupadljivi programeru. Slično kao o signalu, Telegram ima samouništavajuće poruke koje nestaju nakon određenog vremenskog razdoblja koje je opredijelio korisnik. Dostupan je na više platformi, a ima i dvostruku oznaku za čitanje poruka. Podržava tekstualne, glasovne i video chatove.

Njegova korisnička i open source platforma vrlo je cijenjena, a vlastita standardna enkripcija može se smatrati najvećim nedostatkom.

3. Viber

Ova besplatna aplikacija za razmjenu poruka sprječava da netko uđe u osobne chatove. Standardna enkripcija osigurava sve chatove i pozive – bilo one-on-one, grupne poruke, glas ili video. Viber nudi zadanu enkripciju od početka do kraja, pa čak i aplikacija ne može pročitati vaše podatke.

Ona također nudi dodatnu privatnost u svojoj “tajnoj chat” opciji i omogućava da se poruke samounište pomoću tajmera. Ova aplikacija čini privatni chat ugodnijim vrhunskim iskustvom poziva.

4. Threema

Uživajte u potpunoj privatnosti s Threemaom jer aplikacija ne sprema ni vaš popis kontakata, a kamoli vaše poruke. Vaše se poruke odmah brišu s njegovog poslužitelja odmah nakon što dođu do svog odredišta. Stoga nema brige da će metapodaci biti izloženi ranjivosti.

Možete slati datoteke, tekstualne, glasovne, lokacije i grupne poruke, s krajnjim šifriranjem koje se nudi čak i na vašim statusnim porukama. Imate mogućnost stvaranja anketa ili sakrivanja određenih razgovora. Može čak koristiti zaštitu lozinkom za vaše poruke ako odlučite. Ostale značajke uključuju oblikovanje tekstualnih poruka i sviđa im se / ne sviđa im se u chatovima.

Najbolja karakteristika na ovom dugom popisu je to što dobijete Threema ID, jedinstveni 8-znamenkasti slučajni broj. To možete koristiti za svu komunikaciju, isključujući potrebu za dijeljenjem čak i svog telefonskog broja. Kako to za potpunu anonimnost! Trebate samo potvrditi kontakt prije nego što započnete razgovor s njima, pomoću pojedinačnih tipki i QR koda. Jedina mana je to što je ovo premium aplikacija. S takvim značajkama prilagođenim korisnicima i sigurnosti, ne čudi što se njegova baza korisnika u porastu.

Dodavanje VPN jednadžbi

Bez obzira koliko je sigurna vaša aplikacija za razmjenu poruka, uvijek ima mjesta za razne prijetnje. Da biste osigurali svoje video i glasovne pozive, najbolje je prvo se povezati s VPN serverom. Virtualna privatna mreža omogućava šifriranje svih vaših odlaznih i dolaznih internetskih prometa; zabraniti potencijalnim prisluškivačima da špijuniraju vaše razgovore.

VPN aplikacije kompatibilne su sa Windows PC, Mac, Android, kao i iOS uređajima. Ovdje je popis naših preporučenih VPN-ova za sigurne VoIP pozive.

Zaključak

U ovim danima sve veće prijetnje cyber-sigurnosti, tvrtke, potrošači i programeri traže načine kako što učinkovitije zaštititi svoje podatke. Aplikacije za šifriranje postale su uobičajenije, ali u ovom moru izbora odabira one koja odgovara vašim potrebama može biti teška. Upravo za to vam je potreban ovaj vodič za osiguranje komunikacija.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me