SOCKS5 proxy vs VPN – u čemu je razlika?

SOCKS5 Proxy vs VPN? Koja je razlika? Kada je riječ o anonimnom preuzimanju torrenta, većina ljudi koristi SOCKS5 ili Virtual Private Private Networks. Svaka metoda ima svoje prednosti i nedostatke. U ovom ćemo priručniku usporediti to dvoje i nadam se da ću vam pomoći odlučiti koje je rješenje najbolje postizanje anonimnosti na mreži i zaobići geo-ograničenja.


SOCKS5 vs VPN - u čemu je razlika?

SOCKS5 proxy vs VPN – u čemu je razlika?

Top VPN za Kodi

Što je SOCKS5?

Socket Secure, aka SOCKS, protokol je posebno korišten za proxy poslužitelje. SOCKS5 je u osnovi svestrano proširenje SOCKS protokola koji podržava napredne mrežne tehnologije, poput UDP protokola i IPv6. Može prenositi većinu vrsta paketa podataka i protokola. SOCKS5 proxy maskira vašu IP adresu kako bi zaobišao ograničenja geolokacije i restriktivne firewall. Internet usmjerava internetski promet određenog programa ili aplikacije putem proxy poslužitelja treće strane. Ovaj postupak vam omogućuje promjenu javne IP adrese programa na koji ste postavili SOCKS5. Pristup tom proxy poslužitelju zahtijeva provjeru autentičnosti, tj. Samo provjereni korisnici mogu pristupiti tim poslužiteljima.

Što je VPN?

VPN označava virtualnu privatnu mrežu. Kada se povežete s VPN serverom, sav vaš internetski promet proći će kroz siguran udaljeni poslužitelj. Taj će poslužitelj kriptirati sav vaš promet. Vaša će IP adresa također biti maskirana u tom procesu. Što se tiče mrežne anonimnosti i privatnosti, ne mogu se zamisliti bolje mogućnosti. Možda je jedina stvarna mana VPN-a to što postupak šifriranja vašeg prometa može malo smanjiti brzinu vašeg interneta. Za razliku od SOCKS5 proxy poslužitelja gdje je vaš promet samo djelomično šifriran, VPN štiti svu vašu internetsku vezu od potencijalnih prisluškivača.

SOCKS5 Proxy vs VPN

I VPN i proxy SOCKS5 mogu sakriti vašu IP adresu. Međutim, za razliku od VPN-a, proxy poslužitelj ne nudi šifriranje vašeg prometa. To je glavni razlog zašto proxy SOCKS5 smatra bržim od VPN-a. Činjenica da ne moraju trošiti resurse da bi šifrirali promet rezultira bržim preuzimanjem / prijenosom brzine od VPN veze s jakom enkripcijom. U osnovi, izbor između VPN-a i SOCK5 kompromitira između privatnosti i brzine.

Na kraju dana, VPN pruža vam daleko veću sigurnost i anonimnost. Šifriranje od početka do kraja ono što sprječava davatelje internetskih usluga, oglašivače, vladine agencije, cyber-kriminalce i sve one koji su između njih pratili vaše mrežne aktivnosti. SOCKS5 jednostavno maskira vaš internetski identitet.

  • I SOCKS5 i VPN mogu sakriti vašu IP adresu i sakriti svoj identitet na mreži.
  • Dok VPN kriptira vaš promet, SOCK5 ne radi.
  • Upotreba proxy SOCKS5 za uTorrent ili drugu P2P aplikaciju omogućit će vam da postignete bolje brzine za preuzimanje / prijenos u odnosu na VPN.
  • Vaš davatelj internetskih usluga možda će još uvijek moći nadzirati aktivnosti preuzimanja ako koristite SOCKS5. Samo VPN pruža potpunu anonimnost.
  • SOCKS5 se može koristiti samo u određenim aplikacijama, poput uTorrent
  • VPN, s druge strane, kriptira sav vaš promet, bez obzira na to što radite na mreži.
  • Kada je riječ o zaobilaženju geo-ograničenja, VPN je bolja alternativa.
  • U nekim slučajevima proxy poslužitelji mogu voditi zapisnike. To znači da ako netko može hakirati te servere, moći će pribaviti zapisnike vaših mrežnih aktivnosti.
  • VPN usluge poput IPVanish, za usporedbu, vodite nulte zapise svojih aktivnosti pregledavanja.

SOCKS5 vs VPN – koga odabrati?

Pa, ne morate praviti kompromis. Postoje određene VPN usluge koje svojim korisnicima nude i VPN i SOCK5 proxyje. IPVanish i NordVPN oba su dobra primjera. Ne morate plaćati nikakve dodatne naknade ako želite postaviti njihove proknjire SOCKS5 na vašoj aplikaciji uTorrent.

Osobno, više volim VPN. Ako koristite odgovarajuću VPN uslugu i povežete se s poslužiteljem koji nije daleko, razlika u brzini gotovo da se ne primjećuje. A da i ne spominjemo činjenicu da je SOCKS5 inferiorniji od VPN-a kada je u pitanju internetska anonimnost. Ipak, ako se posebno nervirate zbog brzine interneta, možete koristiti SOCKS 5 za sve svoje P2P aktivnosti.

Što je s Smart DNS proxyjima?

Pametne DNS proxy usluge poput Unlocator odlična je opcija ako želite samo deblokirati streaming kanale koji nisu dostupni u vašoj regiji. U ovom se slučaju preusmjerava samo promet koji otkriva vašu lokaciju do određene web lokacije koju želite deblokirati.

Međutim, Smart DNS uopće ne šifrira vaš promet. Vaš davatelj internetskih usluga i autorska prava i dalje mogu pratiti aktivnosti preuzimanja čak i ako na uređaju imate postavljene Smart DNS proxyje.

SOCKS5 vs VPN – zaključak

Na kraju se sve svodi na vaše osobne sklonosti. Osobno, mislim da nikad ne možete biti previše oprezni u vezi s privatnošću na mreži. Zato vam savjetujem korištenje VPN-a umjesto proxy SOCKS5 ako cijenite svoju privatnost i sigurnost tijekom preuzimanja bujica.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me